Държавата ще предприеме допълнителни мерки за постигане на напредък във връзка с

...
Държавата ще предприеме допълнителни мерки за постигане на напредък във връзка с
Коментари Харесай

Държавата взима допълнителни мерки срещу прането на пари

Държавата ще предприеме  спомагателни мерки  за реализиране на прогрес по отношение на използването на засилен мониторинг от Групата за финансови дейности против  изпирането на пари  (FATF).

Такова решение взе на първото си съвещание Съветът за съгласуваност и съдействие за реализиране на  Националния механизъм за установяване на политиките  и за съгласуваност в областта на ограниченията за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма, чийто ръководител е министър председателят  акад. Николай Денков.

Членовете на Съвета разискаха осъществяването на ограниченията, залегнали в утвърждения от кабинета през декември 2022 г.  проект за осъществяване на рекомендациите  на Комитета на специалистите за оценката на ограниченията против изпирането на пари към Съвета на Европа (Комитета MONEYVAL) от май 2022 година

В края на август т.г. в Тирана предстои  обзор на напредъка на България по осъществяване на рекомендациите  на MONEYVAL.

Преди визитата ще бъде създаден проект, в който ще бъдат написани спомагателни дейности, техният краен период и виновната за всяко от тях институция.

Като част от ограниченията срещу  слагането на България под засилен мониторинг  от FATF в границите на седмица следва да бъде призната Национална тактика против  изпирането на пари и финансирането на тероризъм .

До края септември т.г. се планува и актуализация на Плана за деяние за ограничение на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризъм.

Окончателната оценка на FATF ще стане ясна през октомври.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР